De interesse, het vertrouwen en het geloof in wetenschap en wetenschappers bij de Vlaamse bevolking blijft hoog. Dat blijkt uit de Wetenschapsbarometer 2020.

Op vraag van Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits werd aan deze editie een extra deel toegevoegd rond corona en de mogelijke impact. 1 op de 5 Vlamingen geeft aan meer vertrouwen de hebben in wetenschap en wetenschappers dan voor de coronacrisis.

Bijna de helft geeft aan dat ze het belang van wetenschap nu meer inzien dan voor de coronacrisis.

"De coronacrisis heeft in dat opzicht een positieve impact, de doelstelling om het maatschappelijk draagvlak voor onderzoek en wetenschap te vergroten krijgt hiermee een boost" zegt Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits in de aanloop naar Dag van de Wetenschap.

De wetenschapsbarometer is een bevragingsinstrument om het draagvlak voor onderzoek en wetenschap bij de Vlamingen te meten. De eerste editie werd in 2018 afgenomen, nu, in 2020, is de derde editie klaar.

Deze keer met een uitgebreid stuk over de coronacrisis en de mogelijke impact daarvan. De bevraging werd afgenomen bij 1.300 Vlamingen ouder dan 18 jaar, 352 leerkrachten, 277 werkgevers, 907 ouders en 527 leerlingen.

Corona doet geloof en vertrouwen in wetenschap toenemen

7 op de 10 Vlamingen geven aan dat hun algemeen vertrouwen in de wetenschap hetzelfde gebleven is als voor de coronacrisis. Bij 1 op de 5 neemt het vertrouwen zelfs toe.

Ook het geloof in wat wetenschappers zeggen, stijgt bij 1 op de 5 Vlamingen. Bijna de helft van de Vlamingen geeft aan dat ze het belang van wetenschap in onze samenleving nu meer inzien dan voor de coronacrisis.

Ongeveer 4 op de 10 Vlamingen geven aan dat er nu een grotere impact is van wetenschap op hun dagelijks leven. Iets meer dan 1 op 3 vindt dat de overheid de wetenschap meer moet subsidiëren dan voor de coronacrisis.

Een kwart van de Vlamingen geven aan dat hun neiging om deel te nemen aan wetenschappelijk onderzoek toegenomen is.

Drie kwart van de Vlamingen vindt dat de wetenschappers tijdens de coronacrisis professioneel over kwamen. Iets meer dan de helft van de respondenten vindt ook dat de wetenschappers begrijpelijk en eenduidig communiceerden.

Bijna 3 op 4 Vlamingen geven aan dat ze zich konden vinden in de aanbevelingen van de wetenschappers. 6 op 10 Vlamingen vinden eveneens niet dat wetenschappers te veel de bovenhand genomen hebben tijdens de coronacrisis.

Vlaming heeft hoog vertrouwen in wetenschap

Het hoog vertrouwen in de wetenschap dat werd vastgesteld in 2018 wordt opnieuw bevestigd over de hele lijn bij alle groepen van de bevolking. De interesse in wetenschap in het algemeen blijft constant bij de Vlaamse bevolking.

65 % noemt zichzelf geïnteresseerd, het aantal personen dat aangeeft niet geïnteresseerd te zijn in wetenschap daalt tot 10 % t.o.v. 13 % in 2018.

Het belangrijkste verschil t.o.v. de eerste meting in 2018 is de meer positieve houding t.a.v. wetenschappers. Daar zien we een corona-effect. Mensen geven expliciet aan dat ze wetenschappers een positieve rol hebben zien spelen en dat uit zich in een betere evaluatie van wetenschappers.

Verder zien we de positieve evolutie van vorig jaar op vlak van de kennis van het begrip STEM verder doorzetten. Meer dan de helft van de ondervraagde Vlamingen (63%) geeft aan al van STEM te hebben gehoord, dat percentage ligt beduidend hoger dan bij de eerste meting in 2018 (55%).

Vlaams minister van Wetenschap Hilde Crevits: "Met de wetenschapsbarometer meten we op geregelde tijdstippen het draagvlak bij Vlamingen voor onderzoek en wetenschap.

Deze speciale editie met focus op de coronacrisis toont een positief effect op het vertrouwen en geloof in onze wetenschap(pers). Dat is een goede zaak! We willen dat positieve effect de komende jaren vasthouden."

Via deze link kan u de volledige wetenschapsbarometer vinden: https://www.wetenschapsbarometer.be/files/iVOX_Eindrapportage_Wetenschapsbarometer_EWI_2020.pdf